Resultat

Minskade värmekostnader - 433 257 kr

Reducering ac CO₂-utsläpp - 130 107 kg

Reducering kWh - 17 kWh/m²

Årlig energibesparing 10 %

Typ Bostadsrättsföreningar

Lokalisering Uppsala

eGain forecasting™-styrd yta 29 552 m²

Brf HSB 51 Bellman

Bakgrund och målsättning

Bostadsrättsföreningen Brf HSB 51 Bellman i Uppsala är en stor förening med 255 lägenheter fördelade på 17 byggnader. Husen är byggda 1966-67 i prefabricerade betongblock med fasadtegel och krypgrund. En undercentral betjänar hela föreningen och alla 17 husen med värme och på grund av föreningens storlek använder man sig av extern drift och förvaltning vilket man tycker är en nödvändighet för en förening av deras storlek.

Föreningen kom i kontakt med eGain under en Brf-mässa i Uppsala och tyckte då att idén med eGain forecasting™ lät sund samtidigt som man såg nyttan i att få kontroll på temperaturer och luftfuktighet i sina lägenheter för att kunna säkerställa ett bra inomhusklimat till de som bor i föreningen.

Vad säger kunden?

Vi vill precis som alla andra bostadsrätts- föreningar säkerställa att de som bor i vår förening har ett jämt och behagligt inomhusklimat. eGain forecasting™ styr värmetillförseln via lokala väderprognoser vilket gör att man reglerar i förväg och inte som en reaktion på en uppmätt temperatur. Idén med detta är att man kan styra bättre och därmed få rätt temperatur till lägre energiåtgång. Och det visade sig fungera, säger Erik Nordkvist, Ordförande i Brf HSB 51 Bellman i Uppsala.

Vår förening är rätt stor, 255 lägenheter och nästan 30 000 kvadratmeter bostadsarea, därför har vi professionell fastighetsförvaltning via Upplands Boservice AB. Vilket i sin tur medför att vi använder eGains kundzon för att då och då ”titta till” systemet och inomhusklimatet och inte för att själva gå in och påverka tillfälligt. Jag uppskattar mycket att vi genom eGain får en bra bild av inomhusklimatet i våra många byggnader via objektiva och standardiserade mätningar. eGains energiexperter är också mycket värdefulla och kan förklara och hjälpa oss med energiplaneringen.

3D-modellerna över våra hus är en väldigt bra visualisering av området och hur inomhusklimatet är på olika ställen. Mycket bra vid uppföljning och om man vill visa hur läget är.

Jag upplever att vi fått valuta för vår investering i eGain forecasting™ säger Erik slutligen.

Ladda ner kundcaset här (pdf) >>

Skicka oss en intresseanmälan!

Vad kul att du är intresserad! Vänligen fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt!

Fakta

Typ Bostadsrättsföreningar

Lokalisering Uppsala

eGain forecasting™-styrd yta 29 552 m²

Erik Nordkvist
Ordförande
Telefon 0708 69 64 03